söndag 13 december 2009

Yttrandefriheten och Islam i Europa.

Några ord om Islam och yttrandefriheten av min kompis :- ”Är muslimer en sämre sorts människor?”
Sedan attentatet i USA den 11 september 2001 har islamofobin i västvärlden ökat, inte minst i Europa. Många muslimer ­känner oro och rädsla. Ännu fler känner sig kränkta över den misstänksamhet som riktas mot dem.
Den ofta negativa bilden av islam och muslimer bygger på en falsk sammankoppling av ­islam och muslimer med terror. Det är våld som präglar bilden av människor som är bekännande muslimer, inte öppenhet och dialog.
Det finns starka politiska och religiösa krafter i Europa som stämplar muslimer som en sämre sorts människor, rent av människor med ett ont uppsåt. I den nyligen genomförda folkomröstningen i Schweiz, ett av världens rikaste länder, stämplades landets muslimer, och muslimer i allmänhet, som onda och våldsinriktade. I Danmark jublade de främlingsfientliga över folkomröstningens resultat och de arbetar nu för en liknande folkomröstning. Sverigedemokraterna stämmer in i hatkören.
Med Sverigedemokraterna i riksdagen riskerar vi en liknande förändring av det svenska politiska landskapet som skett i Danmark: från öppenhet till trångsyn och fientlighet mot den och det som avviker från det ”normala”. ­Sverigedemokraternas ledare ­Jimmie Åkesson har pekat ut muslimerna som det största hotet mot Sveriges demokratiska, sociala och kulturella utveckling.

Sverige har tidigare varit för­skonat från denna typ av unken politik. Vi fick ett stänk med Ny Demokrati i riks­dagen, men Sverigedemokraterna är långt värre. ­Dessutom har Sverigedemokraterna nära samarbete med främlingsfientliga och fascist­inspirerade partier runt om i Europa, inte minst i ­Österrike, Frankrike och Tyskland: den politiska färdriktningen är mycket tydlig.
Jag är både upprörd och oroad ­inför framtiden. Hoten mot vår ­demokrati, mot religionsfriheten och yttrandefriheten, är mycket allvarliga och inget som går att vifta bort som marginella företeelser. Ju längre vi flyttar gränserna för verbala angrepp på och misstänkliggörande av ”den andre”, desto mer splittrat blir samhället och fördomar och okunnighet styr handlanden istället för kreativ öppenhet till dialog, förståelse och samarbete.

Jag vill ha ett integrerat Sverige och ett integrerat Europa. Jag vill ha ett samarbete som grundar sig på alla människors lika värde. Det är varken etnicitet eller religion som gör människor kriminella. Men segregation, arbetslöshet och utstötning föder främlingsskap och främlingsskap föder motsättningar.
Utan ömsesidig respekt kan vi inte tillsammans skapa ett bra och fungerande samhälle i smått och i stort, i Nyköping, i Sverige och i ­Europa.
För att skapa denna delaktighet och trygghet krävs det politisk vilja hos våra lokala politiker och våra rikspolitiker. Det krävs många gemensamma mötesplatser, det krävs stora satsningar på språk- och samhällsutbildning, det krävs helt enkelt en hållbar och uthållig integrations­politik. På så sätt minskar vi klyftorna, skapar fler möjligheter och ökar friheten för alla.
Ibrahim ben Alaya (S)
ordförande i Islamiska ­Kulturcentret i Nyköping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar